top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJon Kåre Larsen

The Beatles in brass

HUK feirer 50 år siden starten på Beatlemania!

I februar 1964 ankom fire unge gutter fra Liverpool Kennedy airport i New York. Mengder av hylende tenåringer var møtt opp for å få et glimt av The Beatles som blant annet skulle opptre på The Ed Sullivan Show på TV. Dette ble starten på det hysteriet som ble kalt Beatlemania og som ikke har mange tilsvarende i pophistorien. Den beste sammenlikningen er kanskje dagens fjortishysteri omkring Justin Bieber.

I april for 50 år siden lå fem Beatleslåter etter hverandre på toppen av den amerikanske Billboardlista. Noe slikt har ikke skjedd verken før eller siden. ”Can´t Buy Me Love” som toppet denne hitlista, er selvsagt med på programmet når forestillingene ”The Beatles in Brass” sparkes i gang i festivalteltet mandag 16. juni og fredag 20. juni.

Vokalist Bjørn Magne Kruse HUK er stolte av å ha med Bjørn Magne Kruse - kjent fra sin store rolle i Byteaterets musikal ”Villa Strandholm” - som sangsolist i flere nummer i ”The Beatles in Brass” under kulturfestivalen. Han tar for seg blant annet John Lennons ”Imagine”, ”All You Need Is Love” og ”Hey Jude”. Med HUK og brassbandets egne solister får publikum høre instrumentalversjoner blant annet av kjente låter som ”Yesterday”, ”All My Loving”, ”Ob-la-di Ob-la-da” og ”Michelle”.

Hvilken sammenheng er det så mellom HUK – byens brassband og The Beatles? Liverpool ligger nær området for tyngdepunktet i den engelske brassbandbevegelsen, så de fire gutta har nok hørt mange Brass Band i oppveksten.

The Beatles' samarbeid med brassband The Beatles viste stor interesse for å samarbeide med brassmusikere og har brassinnslag i mange av sine store hits. Blant dem er ”Penny Lane” som inneholder en berømt trompetsolo. Når HUK tar for seg denne låta, er det klart for soloinnslaget framført på soprankornett av HUKs egen Are Holand.

The Beatles hadde også et nært samarbeid verdens mest kjente og suksessrike Brass Band - Black Dyke Band fra Queensbury i Yorkshire. Da The Beatles startet sitt plateselskap, Apple, hadde Paul McCartney nettopp komponert en kjenningsmelodi til en komiserie i Yorkshire television ved navn ”Thingumybob”. Denne låta ble spilt til serien av Black Dyke Band og utgitt som single nr 4 på Applemerket.

På B-siden av singlen lot The Beatles Black Dyke framføre en instrumentalversjon av ”Yellow Submarine”. The Beatles originalkomposisjon for Brass Band – ”Thingumybob” er selvsagt en del av ”The Beatles in Brass”.

Gjenskaper Beatlemania! HUK gleder seg til å skape Beatlemania i Holmestrand under kulturfestivalen. Det er bare å finne frem hippieskjorta og møte opp til en konsert med peace, love, flowerpower og The Beatles, slik bare byens brassband kan levere det.

 

The Beatles in Brass Festivalteltet (Ødegårdsteltet) Holmestrand kulturfestival 2014 Mandag 16. og fredag 20. juni kl. 20.00 Billetter kr. 200,-

8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page